Ostravské listopadání 2022

15. listopadu 2022

Festival Ostravské listopadání, kterého organizátorem je ČCE Ostrava, se konal ve dnech 11-13. listopadu 2022 v Ostravě. Zde je jeho fotozáznam a zpráva.

Ostravské listopadání 2022
15. listopadu 2022 - Ostravské listopadání 2022

Po dvou letech trochu jinak

Otevřít se lidem. To byl jeden ze základních konceptů tohoto ročníku ostravského evangelického minifestivalu Listopadání, které po vynucené dvouleté pauze pokračuje ve své skoro třicetileté aktivitě. Tento ročník byl pojat lehce netradičně v tom, že změnil obvyklé prostory, obvyklou cílovou skupinu a pozval neobvyklé hosty.

Třídenní minifestival s podtitulem “nejen křesťanských hudebníků”, pořádaný Českobratrskou církví evangelickou v Ostravě, odstartoval v prostorách ostravského klubu Dock Café koncerty místních indie rockových kapel Jaro a February. Klub byl zaplněn lidmi, ať už náhodnými kolemjdoucími, lidmi oslavující páteční zakončení pracovního týdne, a nebo cílenými návštěvníky festivalu a koncertů. Plakát Listopadání se štítem církve u vchodu uváděl návštěvníky do klubu plného hlasité kytarové hudby a rozprouděné čiré energie kapel pulzující jásotem davu, který střídal ostré tóny nástrojů.

Sobotní den odstartoval již ráno workshop církevní hudby celocírkevního kantora Ladislava Moravetze, který se zpěváky a hudebníky připravil doprovod pro nedělní dopoledne. Odpoledne pokračovala událost v ostravském podniku Stará aréna a nabídla veřejnosti výstup improvizovaného divadla All Imp, které bylo sice vedeno bez scénáře, ale ne bez formy. Moderátorka měla připraveny základní pilíře, na kterých budovalo samo publikum - a docházelo tak k výborně absurdním, a někdy až odvážným scénkám, které hlasitě a upřímně rozesmály všechny návštěvníky. Katarzyna Gattnar, pak v další sekci představila svou citlivou romantickou poezii, reflexí na samotnou metafyziku bytí a jejím postavení ve dnešní hyperkomplexní společnosti. Každé slovo bylo pečlivě a se zamyšlením vstřebáváno návštěvníky. V druhé sekci poezie se představila Ellen Makumbirofa se svým výstupem slam poetry, které skvěle balancovalo na hranicích odlehčení, legrace, smutku a dramatu. Při vystoupení z Ellen čišela výborná herecká rozhodnost a důslednost, každý pohnutek byl pečlivě kalkulovaným aktem, který budoval impozantní celek. Večer pak uzavřel koncert Veroniky June s kapelou. Zpěvačka v žánru indie popu z Bohumína Veronika by svou tvorbou mohla hravě konkurovat dnešním jménům jako je Ewa Farna nebo Lenny - její bilingvní tvorba se odrážela z češtiny do angličtiny a krásné melodické balady podtrhnuté popovými rytmy okouzlily všechny posluchače.

Poslední den pak patřil dopolední společné bohoslužbě mezi ČCE a SCEAV, které sdílejí ostravský kostel. Bohoslužbu vedlo duo Jakub Helebrant a Karel Müller, známí také jako Pastoral Brothers, a hudebně doprovázel Ladislav Moravetz se sborem složeným z místních církevních členů a účastníků minifestivalu. Společné modlitby prolínaly sny - ne proto, že by shromáždění usínalo, ale kvůli velice poutavému hlavnímu tématu kázání, které se soustředilo na prorocká vidění ve snech, a aplikaci výkladu snů v dnešním světě. Po bohoslužbě pak uzavřela celý festival velice zajímavá a upřímná beseda, ve které se otevřeně vedla konverzace mezi zmiňovaným duem a účastníky, a nabídla náhled do toho, co patří k náplni jejich práce i jejich osobních životů. Návštěvníci se mohli třeba dozvědět, co jim nejčastěji vyčítají hejtři, ale i třeba kolika životů se dotkla a pomohla jejich tvorba. 

Jaroslav Korbel


Letošní ročník 2022 připravil tým ve složení: Jaro a Klára Korbelovi, Jana Grollová a Ewa Jelinek.
Na Ostravské listopadání jsme získali dotaci z obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.