Minulý rok 2022

1. ledna 2023

Rok 2022 ve sboru trochu jinak.

Minulý rok 2022
1. ledna 2023 - Minulý rok 2022

Já na tebe nezapomenu. Hle, vyryl jsem si tě do dlaní... a na té dlaní bylo zrcadlo - aneb společný verš sboru pro rok 2022 a jeho vizuální podoba na záložce. Hned vzápětí se jakoby na novoroční bohoslužby zapomnělo, naštěstí jen zdánlivě, protože byly jednoduše posunuté na neděli 2. ledna. Davídek Kusák si zřejmě předurčil roli jednoho ze tří králů na vánoční hře a to akordeonovou hrou My tři králové na Tříkrálovém koncertu. Synodní senior Pavel Pokorný ustanovil Michaela Waloschka prvním náměstkem kurátorky Moravskoslezského seniorátu. Starší mládeži se ZOOMčastníla také Beatka z Kraslic, i přesto, že se narodila teprve den před tím a byla na porodním oddělení se svými rodiči. Setkaly se nejen staršovstva ČCE Ostrava a ČCE Šenov ale také ostravská mladší mládež a Eliška Geislerová, farářka z Frýdku-Místku. Farářka a sborová sestra se zúčastnily farářského kurzu v Praze. Podle detailních dat o náboženském vyznání ze sčítání lidu v roce 2021 se k Českobratrské církvi evangelické jen v Ostravě-město hlásilo 510 lidí, což bylo příjemným překvapením, protože dle kartotéky sbor měl k 31.12.2022 cca 70 lidí méně, z toho jen něco přes třetinu se aspoň jevilo jako aktivní. Víte, že od poslední konference uteklo již 5 let a že se tato zatím poslední konference konala právě v Ostravě? Přesto kontakty žijí a existují nově a novým způsobem, řekl ve svém kázání během neděle partnerství Jiří Groll.

Hana Vlčinská se stala sborovou sestrou. Byla zřízena datová schránka sboru. Už nikdy, řekla na začátku karnevalu pro děti jedna z jeho organizátorek. Znovu, častěji, i za měsíc!  vykřikovala na konci karnevalu dcera jedné z jeho organizátorek. Dorostenci vyměnili elektřinu a signál za vrstevníky z Církve bratrské a strávili společný víkend na Kyčeře. Farářka se zúčastnila pohřbu biskupa Františka V. Lobkowicze. Začala ruská invaze na Ukrajinu. Květuše Tostová oslavila 99. narozeniny.

Byl vymalován vestibul na faře. Sborové stránky získaly novou podobu. Farářka získáním omikronu ztratila hlas, čímž se chtě nechtě farní koordinátorkou pomoci Ukrajině stala Hana Vlčinská, a mnoho jiných členů tu pomoc nabídlo např. v podobně kurzů češtiny nebo přípravy sborového bytu pro uprchlíky z Charkova. Na farní zahradě opět rozkvetl šafrán jarní. Smyslem a cílem jednoty je láskyplný, důstojný a svobodný život ve společenství a sdílení lásky s druhými lidmi v podobě solidarity a pomoci, kázal v Ostravě Benjamin Roll. Na 102. výročí založení sboru proběhla malá oprava střechy kostela. Na výročním sborovém shromáždění zaznělo poděkování všem, kteří přispívají na chod sboru nejen finančně ale také svou aktivní účastí. 

Na velikonoční dílně se předávaly nejen zkušenosti z velikonočního tvoření ale také plané neštovice, za což pak farářka a zároveň maminka obdarované byla moc ráda, protože díky tomu (konkrétně díky domácí izolaci dcery) o celé dva týdny déle hostila u sebe jednu (pra)babičku a to zřejmě naposled.

Nová Dozorčí rada střediska Diakonie ČCE v Ostravě složila slib. Byl uklizen kostel. Konal se Sborový benefiční koncert pro Ukrajinu - jen ne sboru farního ale sborů pěveckých. Byly poničené venkovní dveře vzadu kostela. Zvonky Dobré zprávy nejdřív zahrály k výstavě UNESCO, a pak si vzaly zpět zvonky, které ještě před pandemii používaly už neexistující Ostravské zvonky. Po bohoslužbách ve studeném kostele si účastníci následných rozhovorů v sále dali u vchodu (skákacího) panáka na zahřátí. Proč tento kostel navštívit? Je opravdu hezký a navíc sousedí s vyhlášeným hladovým oknem a s bizarní sochou Věry Špinarové, napsali o Evangelickém Kristově kostele autoři průvodce „111 míst v Ostravě, která musíte vidět“. Především modlitbami za děti a rodiny se farářka zapojila do ekumenické bohoslužby konané v kostele sv. Václava v Ostravě u příležitosti 77. výročí osvobození Ostravy.

V kostele kázal Jiří Beneš. Účastníci výletu statečně mokli na Bílé v Beskydech. Na bohoslužby, posezení a výlet do ZOO přijali pozvání někteří ukrajinští účastníci kurzů češtiny spolu se svými rodinami. Josefínka Kantor měla křest a v troubě skončil její chřest. V ostravském sboru se konala smíchovská konfirmace. My, ale nemáme chodit po světě jako reklamní poutače na boží království, jako něco ve stylu: modlete se, v nebi bude pizza zdarma. Máme jen předat, co víme a v co věříme, a jestli budou věřit, to už je na nich, řekla ve svém konfirmačním kázání Katka Krupová. Kostel je otevřený pro všechny, si zřejmě říkal také přívalový déšť, který sestoupil z půdy i do některých lavic. Na hlavních schodech do kostela se po několikáté objevilo mraveniště. Celou noc budu zpívat a chválit Hospodina, bylo heslem již desáté Noci kostelů, během které vystoupil mimo jiné Dechový kvartet z Oldřichovic. Mladší mládež řekla čau školnímu roku v Čauky Mňauky Cafe. Novinkou při opékání na zahradě s šéfkuchařem Alanem Kantorem a programem pro děti Pavly Machové byly sborové záložky (rok před tím to byl kávovar).

Na dveře fary zazvonil dálkový cyklista, ze kterého se vyklubal pastor Evangelické církve v Německu, toho času na tříměsíčním sabatiklu, tedy placeném volnu, během kterého bez ohlášení navštěvuje kostely a faráře a ptá se jich na práci s dětmi a aktuální výzvy sborů. Tábor začal tím, že hodně pršelo; naše nadšení však nevypršelo, zpívalo se během letního tábora pro děti, který se tradičně konal ve Stříteži nad Bečvou a na který ostravské středisko Diakonie ČCE půjčilo jeden ze svých automobilů. Bazalská stěna umístěná nad městem jako zrcadlo, které přijímá a uchovává děje odehrávající se v údolí. Činy velkého významu, stejně jako zdánlivě banální události běžného dne, stálo v anotaci k muralu nad fotbalovým stadionem na Bazalech, jehož součástí byla také malba Evangelického Kristova kostela.

Na potáborovém setkání se grillovalo. Konala se další partnerská ZOOM konference, během které Alison Morgan z Purley, stoletá dáma stojící u zrodu celého partnerství, s přehledem ovládala iPad. I přesto, že Lentilky se v Česku už nevyrábí, sborový víkend ve Filipovicích, který zorganizovaly Pavla Machová a Petra Waloschková, se náramně vydařil. Snažím se o nastavení jakéhosi zrcadla, které by mohlo každému takovému ,věřícímu‘ připomenout, že i jeho modla je v podstatě iracionální. Zobrazením model ve formátu relikviářů si současně pohrávám s myšlenkou toho, co by asi viselo na zdech katedrál 21. století, vysvětlila ke své výstavě v Evangelickém Kristově kostele Magdalena Šlahařová. Já vím, že během sjezdu čas běží rychleji, ale že by až tak?!, řekla účastníce sjezdu (nejen) evangelické mládeže, který se konal v Ostravě, když jeden z jeho organizátorů vypnutím elektřiny nechtěně zastavil také věžní hodiny a farářka po chvíli hrůzy zjistila, že se hodiny po opětovném zapnutí dokáží velmi rychle vzpamatovat samy. 

Středeční biblická hodina se začala konat v úterý, úterní kavárnička ve čtvrtek a čtvrteční dorost ve středu. Otevřeným chrámem prošlo od května do října o víkendech a státních svátcích rekordních 3037 lidí. Nepotřebujeme nutně velkou víru ale víru ve velkého Boha, řekl ve Svátečním slovu České televize Michael Waloschek.

Kostel nejen ke svým 115. narozeninám ale hlavně kvůli přenosu vánočních bohoslužeb dostal od osvětlovačů České televize dárek, a to opravu jednoho kovového kandelábru. Sbor ke sbírce darů do ukrajinského Konotopu přikoupil také čtyři elektrocentrály. V kostele strašilo. Zatímco mladší mládežnice dodělávaly scénář vánoční hry, jiní se toulali po Hlučínsku. Ekumenickými bohoslužbami začala sbírka na opravu vitráži v kostele. V rámci festivalu Ostravské listopadání mimo jiné vystoupily kapely Jaro a February, Ellen Makumbirofa se slam poetry a duo Pastoral Brothers. Farářka spolu se starší mládeži vystoupila v přímém přenosu v TV Noe v rámci pořadu Modlitba za mír. Neboj se přijmout, byla slova, která rezonovala těhotnou Eliškou Geislerovou, než ji volební sborové shromáždění zvolilo za svou druhou farářku. 

Sobí bobky se mezi dětmi staly nejúspěšnějším produktem vánoční dílny. Z původně termínové kolize mezi zkouškou vánoční hry a zdobením perníčků se stala geniální akce, během které se rodiče herců nenudili a perníčky byly velmi rychle hotové. Influencer Ježíš, kterého během vánoční hry ztvárnil Samuel Mach, názorně ukázal ve svém tutoriálu nejen jak proměnit vodu ve víno a také víno ve vodu. Dlouho očekáváné Viktorka a Anežka se narodily ve stejný den. V klubovně se zpívalo a muzicírovalo. Adrianek ani nekňukl, když ho rodiče probudili aby ho farářka pokřtila studenou vodou a následně po kostele nosila i před kamerami veřejnoprávní televize. Dávejte si dobrý pozor na to, jak žijete. Nepromarněte tento čas v novém roce 2023 říkal apoštol Pavel nejen efezským ale i ostravským.

Ewa Jelinek