Ekumenická bohoslužba k výročí osvobození Ostravy | 30.4.2022

2. května 2022

Ekumenická bohoslužba u příležitosti 77. výročí osvobození Ostravy se konala v sobotu 30. dubna 2022 v kostele sv. Václava v Ostravě.

Ekumenická bohoslužba k výročí osvobození Ostravy
2. května 2022 - Ekumenická bohoslužba k výročí osvobození Ostravy | 30.4.2022

U příležitosti 77. výročí osvobození Ostravy se v kostele sv. Václava konala 30. dubna ekumenická bohoslužba. Slavil ji biskup Martin David společně se zástupci různých církví. Bohoslužbu doprovázel hudbou komorní orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava se zpěvem sólisty Romana Janála.
Přítomné uvítal biskup Martin David a předal slovo primátorovi Tomáši Macurovi, který připomenul výročí osvobození Ostravy. Zazněla zde také slova papeže Františka z knihy „Proti válce. Odvaha utváření míru“. Po promluvě biskupa Martina pronesli prosby jednotliví zástupci ekumeny. Ewa Jelinek z Českobratrské církve evangelické se modlila za děti a rodiny. Za zachování podmínek pro život a lidmi vytvořených hodnot se přimlouval Tomáš Tyrlík, biskup Slezské církve evangelické. Připojil se k nim Miroslav Kudla, duchovní pravoslavné církve, s prosbou za ty, kteří slouží druhým a pomáhají potřebným. Za politiky a ty, kteří ovlivňují osudy druhých, a za spolupráci mezi národy prosil Tibor Mahrik z Církve bratské. Přímluvy prosbou za oběti války zakončil biskup Martin David. Společně se také modlili za město a za vlast, zazněla česká hymna a slavnost uzavřel orchestr Janáčkovy filharmonie Meditací na chorál Svatý Václave od Josefa Suka.

zdroj: doo.cz
více fotografii: clovekavira.cz/