FOTO a ZPRÁVA: Noc kostelů (2.6.2023)

3. června 2023

V pátek 2. června proběhly v našem kostele a jeho okolí akce v rámci "Noc kostelů" a "Dnů Fajne rodiny". Kostel mezi 16 a 00 hod navštívilo rekordních 1004 osob. Vše zorganizovala Petra Waloschková spolu s více než 40 dobrovolníky.

Noc kostelů 2.6.2023
3. června 2023 - FOTO a ZPRÁVA: Noc kostelů (2.6.2023)

Ohlédnutí za Nocí kostelů

Vtomto kostele jsem se cítila nejlépe, pomínky nějaká Laura. „Široko daleko máte nejbohatší program,“ říkali další návštěvníci. Je Božím požehnáním moct tohle číst a slyšet. napsala na tabuli pro vzkazy a přiNicméně není to samo sebou a o tom je právě toto ohlédnutí.

Na začátku bylo hledání koordinátora akce. Na tu se někdy na přelomu února a března přihlásila Petra Waloschková. Pak se přihlašovali další dobrovolníci a dobrovolnice. Nakonec jich bylo celkem 44 včetně těch, kteří hlídali, uklízeli kostel (před a po) nebo napekli dobrůtky, ale nepočítaje dalších, kteří se třeba i „jen“ modlili za zdar akce.
 
Že bude bohatý program pro děti bylo jasné od začátku. A tak jsme se ještě v březnu přihlásili do Dnů Fajne rodiny (projekt rodinné politiky města, který má za cíl iniciovat a zviditelnit prorodinné aktivity a akce probíhající ve městě v uvedeném termínu a přiblížit je ostravským rodinám). Díky tomu byla naše akce „Zažít kostel jinak“ propagována i jinde a návštěvníci mohli za účast získat razítko do městské soutěže. Dětský program vymyslely a připravily Pavla a Magda Machovy a k jeho provedení zapojily dalších 11 osob. Vytvořily nápaditý labyrint po kostele a otevřely téměř všechny dveře. Když přišel nějaký zájemce (nejčastěji rodič s dítětem), vyzvednul si u vchodu do kostela Poutnický list a pak postupně hledal a navštěvoval stanoviště. Například první stanoviště „Mezi novináři“ se nacházelo v přízemí věže, kam se dalo dostat přes dveře od zastávky „Husův sad“. A tak díky tomuto programu se děti dostaly i do zákoutí, kam se normálně nedostanou, nebo se bojí dostat (nejvyšší stanoviště „Mezi hvězdáři“ bylo u věžních hodin, ale nemálo děti se šlo kouknout i k samotným zvonům). O volnou zábavu pro děti se postaraly Alča Švastová a Elen Hlavsová. K dispozicí byly různé hry, korálky nebo dokonce pískoviště.
 
Od začátku jsme také věděli, že pojedeme až do půlnoci a že po několika letech zase zpřístupníme věž (z důvodu bezpečnosti jsme regulovali počet lidí). A zájem byl obrovský! David Mertha s Honzou Štěpánkem, kteří se postarali o komentované prohlídky celého kostela, dokonce kvůli tomu dvakrát nestihli zahájit další naplánovanou prohlídku a tak na poslední chvíli vypomohl zkušený průvodce Jiří Groll.
 
I zdánlivé drobnosti byly skvělým nápadem: nástěnky s fotkami ze života našeho sboru, 4 obrovské svícny objevené během příprav kostela, promítání záznamu bohoslužeb (pro lepší přehled jak to u nás chodí), dětský koutek (pro nás obyčejný koberec s hračkami, pro jiné objev roku), modlitební místnost (Judit Blažková a Tomáš Kabeláč kvůli tomu zprovoznili dosud uzamčený prostor na právo od vchodu do kostela), ptáčci z origami Kryštofa Waloschka nebo módní přehlídka farářského oblečení.

Úspěch mělo také veškeré občerstvení: „buchty od Aničky a Kryštofa“, grill Tomáše a Judit, káva s farářkou a v neposlední řadě občerstvení pro pořadatele.

Když před osmnáctou hodinou začaly bít zvony a oficiálně zvát dovnitř, stihlo navštívit kostel už několik stovek lidí (protože program pro děti a tedy i otevřený kostel byl už dřív). Tou dobou jsem upalovala s talárem v ruce do katedrály, kde jsme se s apoštolským administrátorem ostravsko-opavské diecéze Martinem Davidem a Vladislavem Volným, pastorem SCEAV, ekumenicky pomodlili za Noc kostelů a město Ostrava. Po zvonech následovalo oficiální zahájení Michaelem Waloschkem a pak nastoupil na svůj hodinový koncert smíšený pěvecký sbor Chorus Ostrava (kterému se „kromě vnímavého a nadšeného publika“ dostalo také „velmi vřelého přijetí ze strany pořadatelů“, za což mohla Hanka Vlčinská).

Následovalo hravé a poutavé prozkoumání uměleckých děl v kostele (zejména vitrážových oken), o které se postarala Veronika Jurečková (ČCE Olomouc, educart.cz). Dvě instalace Daniela Balabána (Kameny a Kancionál) doprovodil sám autor průvodním slovem. Podobně Magdalena Šlahařová byla u svých obrazů „Modly současnosti“ k dispozici k rozhovorům. V druhé půlce programu převládala varhanní hudba v podání Dity Bartolšicové nebo Marie Pluhářové se zpěvem Renáty Marcalíkové. Na závěr Bára Řimánková přečetla celé Evangelium podle Marka.

Petra (za celou Noc kostelů) a Pavla (za program pro děti) byly skvělými koordinátorkami. V průběhu Noci neměly nic konkrétního a dlouhodobého na starostí a tak mohly navíc řešit mimořádností nebo zaskakovat, když si nějaký dobrovolník potřeboval odpočinout.

Díky letošní Nocí kostelů jsme získali nejen know how pro organizací tak velké akce, úspěšný zábor zeleně, rekordní počet účastníků (1004; před covidem 850, loni 402), ale také nůžkový stan 2 x 2 m, nové razítko kostela a dlouho přetrvávající pocit vděčnosti za Boží požehnání.

V tomto kostele (s těmi lidmi a s tímto programem) jsem se i já cítila nejlépe.

vděčná (ne)dobrovolnice Ewa Jelinek
https://photos.app.goo.gl/SuZG6GjPYrtq2TeE9
zdroj: Zpravodaj 7-8/2023
 

Pro zobrazení celé fotogalerie klikněte na jeden ze tří dole uvedených náhledů. (fotky: Michael Waloschek, Ewa Jelinek, Alena Švastová)